Kawy ziarniste najwyższej klasy

Ziarna kawy pochodzą z różnych części świata, a każdy region ma swój niepowtarzalny profil smakowy. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, jej ziarno służy do przygotowywania samej kawy, herbaty i wielu innych napojów.

Wybór nasion kawy

Przemysł kawowy jest wart wiele miliardów dolarów na całym świecie i oczekuje się, że liczba ta wzrośnie w nadchodzących latach, ponieważ coraz więcej osób odkrywa, jak bardzo lubią ją pić. Ziarna kawy to główny składnik kawy, kawa ziarnista występuje w różnych odmianach. Odpowiadają nie tylko za smak, ale również za aromat i kolor kawy. Ziarna kawy pochodzą z różnych regionów świata, a każdy region ma swoje unikalne cechy, które przyczyniają się do jego smaku. Te cechy to kwasowość, słodycz, goryczka. Proces palenia może zmienić smak ziaren kawy z gorzkiego na słodki lub z kwaśnego na słodki, w zależności od czasu palenia. Prażenie odbywa się poprzez podgrzewanie suchego produktu, aż stanie się brązowy lub czarny, zanim zostanie zmielony na proszek, który można następnie zaparzyć. Ziarna kawy to nasiona owocu pochodzącego z Afryki. Ziarna kawy były po raz pierwszy uprawiane w Jemenie, ale obecnie istnieje wiele krajów, które produkują ziarna kawy.

Kawa to uczta dla zmysłów

Ziarna kawy są zwykle sprzedawane w postaci całych ziaren kawy lub kawy mielonej, z których oba mogą być używane do parzenia espresso czy kawy po turecku. Kawa jest zwykle parzona przy użyciu ekspresu do kawy. Kawa była od wieków spożywana ze względu na jej stymulujący efekt, a wraz z wprowadzeniem elektryczności na początku XX wieku stało się możliwe szybkie i łatwe zaparzenie filiżanki kawy w domu. Nie da się ukryć, że ziarna kawy to jeden z najbardziej poszukiwanych i popularnych napojów na świecie. Ziarna kawy są również wykorzystywane do różnych celów, takich jak robienie kawy, herbaty i czekolady. Ziarna kawy uprawiane są w wielu różnych krajach na całym świecie. Niektóre kraje mają wiele farm kawy, podczas gdy inne mają tylko kilka. Najpopularniejszym rodzajem ziarna jest Arabika, która rośnie na większych wysokościach i wytwarza mniej kofeiny niż inne rodzaje, takie jak Robusta czy Liberica, które rosną na niższych wysokościach.

Przewaga kawy ziarnistej nad mieloną.

Kawa ziarnista dostępna m.in. w Bee.pl wraca do łask. Przez lata wypierana była przez kawę mieloną, z uwagi na szybkość przygotowania. Jednak konsumenci są coraz bardziej świadomi i chcą cieszyć się trunkiem najlepszej jakości. Coraz więcej osób zaopatruje się w ekspresy do kawy, które posiadają wbudowane młynki do kawy i są w stanie za pomocą jednego guzika przygotować pyszny napój.  

Domowe sposoby parzenia kawy.

Coraz więcej osób docenia również smak kawy przygotowanej w kawiarce, chemexie czy aeropresie. Taka kawa przygotowana samodzielnie smakuje doskonale. Aby wydobyć idealny smak i aromat, najlepsza jest kawa świeżo mielona. Najlepszymi młynkami do mielenia kawy są żarnowe – nie przepalają kawy i można uzyskać odpowiedni stopień zmielenia, dostosowany do wybranej metody parzenia.

Gatunki kawy.

Na rynku można spotkać przeróżne kawy od różnych producentów. W tych opakowaniach kryją się różne gatunki kaw, bądź ich mieszanki. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy ziarnistej?

  • Coffea arabica (arabika),
  • Coffea canephora (robusta),
  • Coffea liberica (liberika),

Najpopularniejszą jest arabika, ale również często można znaleźć robuste.

Arabika-królowa. Uprawiana jest głównie w terenach górskich, powyżej 800 m n.p.m. Wymaga dużo słońca, deszczu oraz żyznej, najlepiej wulkanicznej gleby. Jej produkcja stanowi 70-80% rynku. Warunki klimatyczne, jakie panują na plantacji, wpływają na jej smak. Arabika charakteryzuje się bogatym aromatem oraz ma mniej goryczkowy smak, w porównaniu do robusty, co powoduje większą sympatię wśród konsumentów. Jej wadą może być mniejsza zawartość kofeiny, w porównaniu do konkurentki.

Robusta rośnie na niższych terenach, jej krzewy są większe, dzięki czemu można uzyskać większe zbiory niż z plantacji arabiki o takiej samej wielkości. Uprawiana jest w cieplejszym klimacie. Zaletą uprawy robusty, jest jej zwiększona odporność na choroby i szkodniki.

Uprawa liberiki stanowi zaledwie 1-2% światowej produkcji. Jej smak jest bardziej gorzki niż u poprzedniczek, jednocześnie zawiera mniej kofeiny.  Z tego powodu, nie ma zbyt wielu sympatyków i wykorzystywana jest głównie do mieszanek kawowych.

Dlaczego warto zdecydować się na kawę ziarnistą?

Poranna kawa to dla wielu osób ważny punkt każdego dnia. Ten napój pozwala nam dostarczyć do organizmu kofeinę, która w rozsądnych dawkach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Żeby jednak cieszyć się pełnią jej smaku i działania, musimy wybrać produkt wysokiej jakości. Taki z pewnością stanowi Kawa ziarnista pomysł na prezent dostępna w licznych sklepach.  

Głęboki aromat uzyskany zaraz po zmieleniu

Wiele osób kupując kawę, wybiera produkty, które zostały wcześniej zmielone. Duży wpływ ma na to fakt, że ten typ charakteryzuje się łatwiejszym i szybszym przygotowaniem. Niestety, zanim kawa mielona zostanie zapakowana próżniowo, musi być wcześniej odpowietrzona. Tym samym traci ona część swoich atutów, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Dlatego, gdy chcemy cieszyć się wysokiej jakości napojem, powinniśmy zdecydować się na kawę ziarnistą. Mieląc produkt samodzielnie, bezpośrednio przed przygotowaniem wydobywamy z niego pełnie aromatu oraz zachowujemy wszystkie prozdrowotne właściwości. 

Łatwiejsza ocena struktury ziaren

Smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie to jednak niejedyne zalety, jakie ma kawa ziarnista. Istotnym aspektem, dla każdego smakosza jest również możliwość łatwej oceny jakości surowca. Przyglądając się całym ziarnom, widzimy dokładnie ich strukturę, a co za tym idzie, mamy szansę uniknąć kupna produktu niespełniającego naszych oczekiwań. Co więcej, firmy zajmujące się sprzedażą tego rodzaju kawy, wprowadzają podczas produkcji dodatkową selekcję nasion. W ten sposób z ostatecznego produktu usuwane zostają ziarna uszkodzone oraz te, mające wyraźne ślady po żerowaniu szkodników. Dzięki temu klient otrzymuje wyrób najwyższej jakości. Z kolei w przypadku kawy zmielonej w opakowaniu bardzo często oprócz rozdrobnionych nasion kawowca znajdują się również śladowe ilości ulepszaczy, a nawet ziarna pszenicy. Jeśli zatem pragniemy każdego dnia cieszyć się smacznym i zdrowym napojem, warto wybrać właśnie produkt ziarnisty. Tym samym zamienimy zwykłą poranną czynność, jaką jest picie kawy, w prawdziwy rytuał.